Dic 24

Nova moda entre els joves espanyols: anar-se’n de putes en grup

 

Segons informa Nacho Carretero, articulista del diari El País, el consum de prostitució augmenta i, especialment, entre els més joves, tal com adverteix José Nieto, inspector cap del Centre d’Intel·ligència d’Anàlisi de Risc (CIAR) de la Policia Nacional. Amb experiència de més de 19 anys de recerca i activitat contra l’explotació sexual de dones i les màfies de la prostitució. Ha dirigit i participat en innombrables batudes. I, sobre el terreny, en els últims anys, alguna cosa li ha cridat l’atenció. “L’edat dels clients. Tots tenim en ment el perfil clàssic del client d’aquest tipus de llocs: senyors d’una edat de vegades encorbatados. Però últimament, en els controls rutinaris, ens estem trobant molta criatura, molts joves de 19, 20 o 21 anys. El perfil, definitivament, ha canviat. L’edat ha baixat moltíssim”. Després afegeix: “No m’estic referint a casos puntuals. Parlo de colles de nois que ja han incorporat acudir a un club com a part del seu oci. I també nois que van sols. Cada vegada ho veiem més”. “Per a ells és un servei més en el seu pla de festa. De vegades parlem amb alguns d’aquests nois i ens diuen: però si li dono 50 galls dindis. Ja m’agradaria a mi guanyar-los en un dia”, afegeix Nieto.

Cap dels testimoniatges consultats afirma haver acudit a la prostitució per necessitat sexual. “Els amics que tinc i que solen anar a aquests llocs, són xavals que no tenen problemes per lligar”, diu Antonio. El perfil, a més, és variat, segons explica José Nieto. “Ens trobem xavals que són currelas, ens trobem fatxendes, estudiants… De tot”.

María José Martín és treballadora social de l’Associació per a la Prevenció, Reinserció i Atenció a la Dona Prostituïda (APRAM). “Estem totalment d’acord amb l’apreciació de la Policia. Si ben nosaltres no posem el focus en el client, sinó en la dona prostituïda, el perfil del consumidor de sexe a Espanya està canviant. I és preocupant”. Per a María José “això és una qüestió, sobretot, d’oferta i demanda. Si hi ha demanda de nois joves, la conseqüència va a ser un major nombre de dones obligades a prostituir-se”.

Javier, de Cadis, va estar durant l’estiu treballant en un restaurant i va anar llavors quan va acudir a la prostitució per primera vegada. “El cuiner i altres cambrers eren molt macos, em portava molt bé amb ells i algunes vegades ens anàvem de festa junts. Una nit em van dir que ens anàvem a un club i em van convidar. Aquest estiu vam ser dues o tres vegades, al final de la nit. I sempre em convidaven”. Quan va acabar l’estiu i Javier va deixar el restaurant, va tornar al prostíbul. Aquesta vegada, ell solament. “Vaig ser dues vegades més jo solament i altres dues vaig cridar perquè vinguessin a casa. És una forma de festa, jo ho veig així. És divertit. Encara que és car”, diu rient.

En el cas de Tito, madrileny de 20 anys que també demana anonimat, va anar durant la seva beca Erasmus a Roma. “Amics de l’Erasmus majors que jo m’explicaven que era molt divertit, que havien anat diverses vegades. Jo, en aquest moment, no tenia intenció. Mai m’ho havia plantejat. De fet, la nit que vaig anar no tenia pensat fer gens, només prendre una copa, però se’m va acostar una noia i…”. Tito va tornar a Madrid i va repetir una vegada més. “No crec que torni. M’ho vaig prendre com una experiència que ja vaig viure. Encara que mai se sap”.

És en aquest escenari —el que té a veure amb l’oci nocturn i la cerca d’experiències— en el qual freqüenten els bordells. “No estem parlant del xaval al que porten al prostíbul quan compleix 18 anys o aquestes coses que es feien. Estem parlant d’un perfil de xaval que va pel seu propi compte i que ho fa més d’una vegada, gastant-se diners en això”, explica Nieto. “Forma part del pla d’oci i s’està convertint en el més normal del món”.

Marta Arasanz és psicòloga especialista en sexologia. “No em sorprèn”, respon quan li donem a conèixer les conclusions de la Policia. “A pesar que vivim en l’època de major llibertat sexual i, tal vegada, els joves d’avui tenen l’accés al sexe més senzill que mai, aquesta generació viu en un món d’immediatesa: tot ha de ser ràpid, aquí i ara. I el sexe no és una excepció”, explica Marta. “La prostitució encaixa en aquesta filosofia de vida, en aquesta cerca del plaure sense reparar en conseqüències ni compromisos”.

“No estem parlant d’alguna cosa puntual: ens trobem cada vegada més nois de 20 anys, molts d’ells van solos al club”

Arasanz creu que aquesta pràctica, a mitjà i llarg termini, pot tenir conseqüències negatives per als joves. “Són nois que poden acabar entenent el sexe des d’un punt de vista ‘coitocentrista’, és a dir, la cerca del plaure propi, ràpid i sense preocupar-me de l’altra part. Sense empatia. Això pot deformar la seva concepció del sexe i de les relacions”.

La reflexió de si allò que es fa és correcte o no, arriba més tard:

En totes les converses amb els testimoniatges que il·lustren aquest text, la qüestió més tabú gira entorn del fet d’haver acudit a un club. Els dóna “vergonya” parlar d’això. En cap cas el malestar resideix en la possibilitat de poder haver estat partícip d’explotació sexual. Això és una reflexió a posteriori que sembla quedar en segon pla.

 

INFORMA: EL PAIS. NACHO CARRETERO

 

Subscriu-te a les nostres notícies

Introdueix el teu correu electrònic per rebre les notícies de Per Catalunya

Únete a otros 1.807 suscriptores