Nov 17

El nou Secretari d’Estat d’Estats Units podria ser un congressista favorable a la independència

FOTO: ABC

FOTO: ABC

El congressista republicà Dana Rohrabacher, president del subcomitè sobre Europa de la Cambra de Representants nord-americana ha entrat en les travesses pel futur secretari d’Estat del govern de Donald Trump. Es dóna la circumstància que es va mostrar proper a la independència de Catalunya. 

Rohrabacher, de 68 anys i casat amb una dona d’origen basc, era el cap del subcomitè sobre Europa a la cambra nord-americana quan va visitar Washington el setembre de l’any passat una delegació de la Generalitat encapçalada per Roger Albinyana, aleshores secretari d’Exteriors. L’acompanyava l’actual secretari del departament i en aquell moment president de la comissió d’Acció Exterior del Parlament, Jordi Solé.

En acabar la reunió, Rohrabacher no va tenir inconvenient a fer declaracions apostant per la celebració a Catalunya d’un referèndum com el que es va fer a Escòcia. “No veig cap raó per la qual la gent de Catalunya no pugui decidir sobre si vol ser part d’Espanya. Com qualsevol altre poble, té dret a decidir”, va manifestar. 

“A llarg termini, és millor donar al poble l’oportunitat de romandre voluntàriament part d’un país, més que no pas fer-los creure que se’ls força a romandre-hi, perquè això genera ressentiment, perjudica l’esperit d’unitat que tot país necessita. Deixin que sigui el poble qui triï”, va dir.