Oct 16

Margallo diu que Catalunya necessita un millor finançament i se li tiren a sobre

El ministre d’Afers Exteriors, José Manuel García-Margallo, durant una visita a Barcelona, ha assegurat que estaria disposat a negociar amb Catalunya un millor sistema de finançament, més competències i la denominació de “nació cultural o nació històrica”. 

 

La reforma del model de finançament ajudaria a Catalunya -i a les CCAA de règim comú- a tenir més liquiditat i a gestionar els propis recursos. 

Segons Margaoo, l’Estat hauria de transferir a les CCAA tots els impostos, excepte els que graven l’estalvi i la rendibilitat empresarial, així com l’impost de societats. Alhora defensa l’actual repartiment de l’IVA al 50% entre Estat i autonomies. 

Així, doncs, conclou que “es un sistema molt semblant al concert econòmic però no ho és”, ja que en tot moment es garanteix la igualtat i solidarita t”de tots els espanyols. I afegeix que la seva proposta implicaria canvis significatius en l’actual distribució territorial dels recursos.

Tot i això, García-Margallo va reconèixer que fins ara aquestes iniciatives han tingut “poc èxit”. I acaba la seva intervenció convidant els partits independentistes al diàleg per afrontar aquestes iniciatives.