Nov 08

Ja fa 357 anys que Espanya i França es van repartir el nostre país

FOTO: SAPIENS.CAT

FOTO: SAPIENS.CAT

Ara fa 357 anys, es va signar el Tractat dels Pirineus entre França i Espanya posant fi d’aquesta manera la Guerra dels Trenta Anys. En conseqüència, França ens va expol·liar part de la nostra terra coneguda com Catalunya Nord, en concret, del comtat del Rosselló i part del de la Cerdanya.

Igual que passa en l’actualitat, abans res era diferent i el rei espanyol Felip IV va negociar aquest tractat de manera uniltaeral sense consultar les Corts Catalanes ni la voluntat dels afectats fins al punt d’amagar-ho oficialment fins a les Corts de Barcelona de 1702, tot i que va ser públic i notori des de 1660, tal com consta acreditat al Dietari de la Generalitat.

Els territoris afectats -tots ells amb sentiment catalanista-van intentar durant anys  tornar a unir-se al Principat de Catalunya, i les autoritats catalanes també es van resistir a acceptar la partició, que no es va  fer efectiva fins al 1720.

És ‘curiós’ que el govern espanyol, a diferència de Gibraltar o Menorca, cedides a Anglaterra el 1713 pel Tractat d’Utrecht, en el cas de Gibraltar sí demani la seva restitució però no ho faci amb els territoris nord-catalans cedits en el Tractat dels Pirineus. 

 

FOTO: DIRECTE.CAT

FOTO: DIRECTE.CAT

En aquest sentit, el passat dissabte, 5 de novembre, una manifestació va recórrer els carrers de la ciutat de Perpinyà sota el lema “Sem Catalunya Nord, sem un país català. Volem decidir”. Tot plegat en el marc de la cloenda dels actes del Correllengua de Perpinyà, i es fa coincidir amb el 7 de novembre, dia en què es commemora la signatura del Tractat dels Pirineus.