Nov 15

Esquerra obligarà els partits espanyols a pronunciar-se sobre l’exhumació de Franco del Valle de los Caídos

 

FOTO: DISFRUTA MADRID

FOTO: DISFRUTA MADRID

ERC ha presentant una proposició de llei al Congrés per demanar que s’exhumin les restes del dictador Francisco Franco complint  les recomanacions de la comissió d’experts sobre el futur del Valle de los Caídos, que es van presentar el 2011, durant el mandat de Zapatero. Entre d’altres mesures, també s’aconsellava l’exhumació de José Antonio Primo de Rivera per incloure-les en el columbari amb la resta de víctimes, sempre i quan la família no decidís una altra ubicació.

El grup republicà també sol·licita que no es destini cap subvenció o recurs públics al Valle de los Caídos ni a cap organització que hi estigui vinculada mentre no sigui per col·laborar en el compliment de les recomanacions de la comissió d’experts. “Si fos per ERC, aquesta espècie de mausoleu en honor al feixisme –pagat i mantingut per tots- seria enderrocat”, ha assegurat el portaveu adjunt d’ERC al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, que és qui signa la proposició de llei, que ha afirmat que l’únic que demana “és que es respecti allò que va dictaminar l’informe dels experts en l’època Zapatero”. En el document es proposava que el mausoleu es convertís en un monument en honor a les víctimes i que es doni l’oportunitat als familiars de recuperar les restes.

 

En el text de la proposició s’afegeix que el monument del Valle de los Caídos es va construir amb “la suor i sang de milers de presos, que van patir treballs forçats en qualitat d’esclaus per tenir ideologies o tendències sexuals que el règim franquista considerava condemnables”.