Feb 05

EDITORIAL «Operació Precinte»: Espanya ens regala la independència

Operació Diàleg. Així es va conèixer – i ho diem en passat- l’intent de l’Estat espanyol de fer creure als catalans que volia arribar a acords i cercar una solució al clam independentista del poble català. Pocs mesos més tard s’ha posat de manifest que de la Operació Diàleg no en queda ni el nom i ja s’ha transformat en la Operació Precinte.

Són diversos els elements que, en aquestes darreres setmanes, han fet palesa la voluntat inequívoca del poble de Catalunya – i també del seu govern- de convocar un referèndum per decidir el futur del poble de Catalunya. La conferència de Brussel·les n´és un exemple clar, però les declaracions del govern i dels partits independentistes sense dubtar d’aquesta realitat han espantat, encara més, el govern espanyol.

I davant d’aquesta por, la seva resposta no ha decebut. Sense dir-ho de forma directa han insinuat la repressió. I aquesta repressió té un nom «Operació Precinte». Coneixedors del fet que el govern tirarà endavant el referèndum, només tenen una opció: impedir-lo. I la manera de fer-ho ja ens l’han presentat a través de l’impediment de l’obertura dels col·legis electorals. Tècnicament podrien arribar a fer-ho. I d’acord amb la legalitat espanyola potser també.

Però a partir d’aquí ja s’obre un nou escenari. El que ens interessa i el que ens donarà la victòria: el de la legitimitat internacional, que finalment és l’element crucial pel reconeixement de la República Catalana. Si es produeix un xoc de trens, es produeix implícitament un reconeixement de la sobirania de Catalunya i, per tant, de la possibilitat de decidir el nostre futur.

És evident que l’Estat intentarà impedir el referèndum, i és un impediment que fins i tot ens convé. La imatge internacional de la Operació Precinte es llegirà com una controntació Catalunya- Espanya, una confrontació entre iguals que ens atorgarà legitimitat internacional i que ens farà, de facto, subjectes de la nostra pròpia sobirania.

A tot això cal afegir que per primer cop en la història moderna europea es jutjarà un President per un assumpte d’aquest tipus – ens hauríem de remontar al «judici» del President Companys – i el ressò internacional pot fer molt mal a l’Estat espanyol.

En definitiva, cal seguir fent passos per exercir la sobirania per la via dels fets consumats per aconseguir un reconeixement tàcit o explícit de la comunitat internacional. I si això passa, ningú ho pot aturar.

Subscriu-te a les nostres notícies

Introdueix el teu correu electrònic per rebre les notícies de Per Catalunya

Únete a otros 1.832 suscriptores