Oct 31

Ciutadans té a les seves files un ex-policia involucrat en la única desaparició de la democràcia

 

INFORMA: CASTELLON CONFIDENCIAL

FOTO. PUBLICO

FOTO. PUBLICO

Segons hem pogut saber gràcies al digital esmentat, Domingo Lorenzo Rodríguez, candidat de Ciutadans al Congrés dels Diputats per la circumscripció de Castelló, va estar relacionat amb una ‘màfia policial’ dels anys 80. Tal com ens explica l’hemeroteca del diari El País en la crònica del 8 de novembre de 1987 titulada “Querella contra 8 inspectors per l’assassinat d’un delinqüent relacionat amb la ‘màfia policial’”, l’Associació Contra la Tortura va presentar una querella criminal contra diversos policies per l’assassinat del supòsit delinqüent Antonio Vilariño Sanz. Un d’aquests 8 inspectors era Domingo Lorenzo Rodríguez.

Segons va informar el diari El País, “tots ells pertanyien al grup primer de la Brigada Regional de Policia Judicial, que dirigia l’inspector Adelardo Rafael Martínez García, el Nen, suposadament relacionat amb la xarxa de corrupció policial”. A més de l’assassinat de Vilariño, també van ser acusats de torturar a la dona que ho acompanyava tal com narrava El País: “Segons l’escrit, en el transcurs dels interrogatoris al fet que va ser sotmesa va rebre cops en la cara, propinats amb la mà, i va ser copejada en les cames amb un pal de beisbol, a més de rebre tot tipus d’insults, humiliacions i intimidacions dels policies querellats”.

Finalment només van ser processats l’Inspector Jose María Pérez Gutiérrez, Jaime Ignacio Cabezas i Adelardo Rafael Martínez i al juliol de 1994 van ser condemnats a 20 anys de presó cadascun en quedar provat que després de veure a Vilariño fugir en taxi amb una dona “es va engegar un pla per acabar amb la seva vida”. Aquests policies ja havien estat condemnats prèviament a 260 anys de presó per l’assassinat de tres delinqüents que acabaven d’atracar una joieria.

D’altra banda, en el judici per la desaparició de Santiago Corella El Nani, en la crònica d’El Periódico del 13 de maig de 1988, els policies que van declarar en el judici, entre els quals es trobava Domingo Lorenzo, es van cobrir uns a uns altres: “En les tres últimes sessions, el judici ha perdut interès davant les monòtones i pesades declaracions dels policies companys dels processaments, que sistemàticament emmotllen la seva versió dels fets a tot quant pugui afavorir als set ocupants de la banqueta”. A Domingo Lorenzo se li va preguntar si sabia “el que és la sang i si el Nani tenia sang”, al que va contestar que “no puc precisar-ho ni acordar-me”