Oct 03

CARTA AL DIRECTOR: Proposta per optimitzar el nou DNI català

capturedddSegons darreres informacions, s’està ultimant l’anomenat DNI català per part de Carles Viver Pi-Sunyer. Es tracta d’una targeta de serveis en relació a la seguretat social, entre d’altres.

Crec que aquesta targeta hauria de servir també per fer donacions de persones que tenen la voluntat de col·laborar econòmicament amb entitats del tercer sector (Taula del Tercer Sector de Catalunya)

Hi ha moltes persones, jo mateix, que col·laborarien més o menys esporàdicament en aquest tipus d’organització però necessitem un canal que ens faciliti aquest gest. D’altra banda, hauria de ser un canal que promogués la solidaritat com a valor fonamental, constant i no només una vegada l’any.

La idea seria dotar la targeta d’un codi de barres (com ara té la targeta sanitària). Aquest codi serviria per anar al caixer automàtic i fer una donació fent servir la targeta de dèbit/crèdit del banc com si es paguessin impostos/taxes de la Generalitat/Diputacions (actualment ja es fa servir aquesta metodologia per les taxes/impostos) però amb l’opció “donacions”.

Hi hauria l’opció de donar 1€, 2€, 5€ …etc. o el que es s’escollís i anirien a un compte d’una Entitat del Tercer sector que el donant vinculés a aquella targeta.

Aquesta elecció d’Entitat per part del donant es podria fer per una web específica d’internet, vinculant la targeta o DNI català amb una Entitat (diguem que el donant “apadrinaria” una Entitat del Tercer Sector). En aquesta web es publicarien de forma actualizada els recursos que anessin rebent totes i cadascuna de les Entitats per tal de fer publicitat i incentivar la seva utilització.

En cas d’una targeta que no tingués cap opció escollida, per defecte els diners anirien a un compte específic de la Generalitat per finalitats de “Pobresa Zero”. Aquest compte també es publicaria a la web.

Crec que ara és el moment d’impulsar la solidaritat com a valor bàsic i habitual en la nostra societat. La millor manera de fer-ho és facilitar la donació de recursos, intergrant-ho en els gestos més habituals i quotidians, com podria ser treure diners en un caixer.

 

Antoni Puig Agusti