Mar 11

Això és el que feia Felipe V de Borbón amb qui lluïa llaç groc a la seva època

Els llaços grocs en suport als presos polítics tan vistos al carrer, no és un símbol nou. Ja a l’època de Felip V, després de la invasió de Barcelona es portaven llaços d’aquest color. El blau donava suport a la monarquia i el groc al príncep Jordi de la casa d’Àustria.

 

 

Felip V va incomplir molts pactes havent-los jurat complir i això sumat al sentiment antifrancès per l’ocupació del Principat, els catalans es van decantar a favor clarament dels Àustries. El Consell de Cent es va plantejar trencar amb Felip V i prendre partit pels aliats ja el 1704, tot i que el regne d’Aragó encara no s’havia alineat en el conflicte europeu. D’aquesta manera, la revolta groga del 1705 va aconseguir alliberar els presos polítics i que Catalunya deixés de ser durant uns anys territori borbònic.

Tot això va provocar que el Monarca prengués les seves peculiars mesures. Felip V va publicar un ban castigant amb pena de mort qui portés algun llaç o cinta de color groc, tal com explica Muñoz, que anota que el primer penjat per portar una cinta groga va arribar tres dies després de l’ordre reial, com han descobert revisant documentació: “El día 31, se aorcò un paysano por llevar un listòn amarillo en el sombrero”. El 19 de juny es van executar dos veïns de Molins de Rei i van fer passar dos nois, que eren parents seus, per sota dels cossos: “Mandò Velasco ahorcar a dos Moços de Molins de Rey por hallarles fuera de la ciudad, y llevar cintas amarillas, y a dos muchachos mandò pasar bajo la horca”, es llegeix a la documentació. Dos mesos més tard, el 27 d’agost, es van executar dos miquelets per dur llaços grocs: “De estos el uno hera de Barzelona y el otro de Vique, y haviendomelos trahido a las onze de la mañana, a las seis de la tarde ya estaban ahorcados, y colgados al pescuezo sus sombreros con las zintas amarillas”.

Subscriu-te a les nostres notícies

Introdueix el teu correu electrònic per rebre les notícies de Per Catalunya

Únete a otros 1.827 suscriptores